Hård træning under graviditet og fertilitetsbehandling – ja tak!

Jeg bliver ofte spurgt om det er en god ting at dyrke hård motion hvis man er gravid, eller ønsker at blive det og jeg svarer næsten altid: “lyt til din krop, den har alle svarene”.

Da jeg selv ønskede at blive gravid trænede jeg mellem 6 og 12 timer om ugen på cyklen via mit job som cykelinstruktør.

Jeg levede ret sundt da jeg ønskede at være den optimale rugemaskine for mit kommende barn, og for mig hænger en sund livsstil og hård fysisk træning sammen.

Jeg ved med sikkerhed at jeg sad i sadlen 2 timer den dag jeg blev gravid. For kl 6.30-7.30 kørte jeg en hård time på Østerbro. Kl. 8.18 havde jeg en positiv ægløsningstest hjemme i køkkenet og kl 9.00-10.00 kørte jeg en endnu hårdere time på Nørrebro.

Kl. 21.40 blev jeg insemineret for 4. gang i Jylland og d. 1/7/11 stod jeg med en positiv graviditetstest.

Jeg har en baggrund som Triathlon udøver, og jeg er lidt af en pioner da jeg startede med at dyrke sporten i 1987 og vandt mit første Danmarks mesterskab i 1990 i ungdoms rækken. Jeg afsluttede min Triathlon karriere i 1994 med at gennemføre en Jernmand 3,8 km svømning i åbent vand, 180 km cykling og 42.195 km løb. Jeg har også kørt lidt cykelløb og gennemførte Sjælland Rundt som 15 årig i 1989. Så jeg har trænet meget i mit liv og elsker virkelig at cykle.

Da jeg planlagde at blive gravid rådførte jeg mig både med cykelinstruktør kollegaer der havde været gravide og med læger og jordemødre. Men min krop gav mig svaret. Jeg fik det massivt meget bedre af at træne hårdt. Jeg led nemlig af ekstrem kvalme i mange måneder og var ofte så udmattet at jeg sad og græd ude i bilen inden jeg strammede ballerne sammen, tog mine solbriller på og gik ind for at skifte til cykeltøjet og sætte mig op på instruktørcyklen.

Ofte gik der kun 5 minutter efter musikken var startet så havde jeg det dejligt igen. Det var selvfølgelig en god motivationsfaktor at jeg skulle træne fordi det var mit job og der sad en cykelsal og ventede på mig. Ellers ville jeg nok have lavet træningsaftaler med andre så der ikke var nogen udvej.

Jeg kørte som cykelinstruktør indtil 5 uger før termin, for der gik jeg på barsel. Derefter erstattede jeg cyklen med svømmetræning. Da jeg var højgravid følte jeg mig som en pingvin på land men som en delfin i vand og jeg trænede da også VO2 max intervaller i vandet kl 7.00 og fødte min datter kl 15.02 samme dag.

Jeg var selv meget nervøs for om min træning ville skade det lille bitte barn som voksede inde i mig, men jeg lærte ret hurtigt at babyen nok skulle sørge for at få ilt og næring før jeg fik det. Jeg blev meget hurtigt forpustet og satte derfor helt naturligt intensiteten ned når jeg trænede. Jeg kunne stadig træne hårdt men jeg blev hurtigere træt og nåede ret hurtigt op ad intensitetsskalaen som vi bruger i cykeltræningen.

Den sidste cykeltime før min barsel kunne jeg ikke passe mine cykelsko mere, så jeg lånte et par ude i receptionen i Gentofte og på et tidspunkt sad jeg faktisk fast mellem styret og musikanlægget – og måtte bakke ud – der var vist ikke nogen af deltagerne der bemærkede det, (min mave var jo heldigvis blevet ret stor), så det var for mig også et signal om at det var rette tid at trække mig tilbage fra instruktørcyklen og gå i hi.

Under min barsel trænede jeg intervaller hvor jeg skubbede barnevognen foran mig, og da jeg vendte tilbage til instruktørcyklen tog det et par uger før jeg følte mig overskudsagtig igen, men der gik kroppens energi jo også stadig med at producere mælk til min datter som jeg ammede indtil hun selv sagde fra efter 15 måneder.

Jeg har allerede introduceret min lille datter til intervaltræning. Da hun skulle lære at ligge på maven (det gider små babyer ofte ikke), så gjorde jeg det i intervaller “Ligge på maven og løfte hovedet – om på ryggen og hvile”, det gjorde vi som en lille serie og hurtigt lærte hun selv at holde hovedet og elskede ret hurtigt at ligge på maven.

Senere trænede vi intervaller med gåvognen, så bliver hun nemlig så dejlig træt og sover både til formiddag og eftermiddag i ferien og weekenderne.

Jeg anbefaler på det varmeste at træne hvis man er gravid eller ønsker at blive det. Men du skal selvfølgelig først og fremmest lytte til din krop, og selvfølgelig også din læge og jordemoder.

Det er en god ide at være fit når du skal føde og klare udfordringen som nybagt mor.

Jeg ønsker dig rigtig god træningslyst og du er selvfølgelig altid velkommen i cykelsalen til en af mine timer, med eller uden graviditetskalme.
gravidcykling